Vallisneria

Vallisneria är släktet med de arter som kanske är mest praktiska av alla för vanliga akvarier. Alla arterna har det gemensamt att de är lättskötta till väldigt lättskötta, inte bara det är det är mycket lätt att få dom att trivas, de förökar sig med utlöpare, så man behöver inte ens klippa och sätta skott för att föröka dom, utan den enda vanliga löpande skötseln är att skörda ur beståndet ibland.

Vallisneria klarar att växa i allt från svagt till starkt ljus, riktigt mjukt till ordentligt hårt vatten och temperaturer 20 – 30°C är inga problem. Ofta klarar vallisneria fiskar som är lite småbesvärliga mot växter.

Vallisneria är ypperligt att plantera hos guldfiskar och andra bottenbökande fiskar innan de blivit så stora att det börjar bli problematisk att plantera växter för att fiskarna gräver upp nyplanterade plantor. I förhållande till mängden ljus som krävs och arbetsinsatsen är Vallisneria en mycket god vattenrenare.

Vad kan göra det svårt att lyckas med Vallisneria då? Jo, väldigt näringsfattig botten och näringsfattigt vatten, om man slamsuger botten noggrant och byter mycket vatten ofta kan man behöva tillsätta extra akvarieväxtnäring. Så kallat ”flytande kol” typ EasyCarbo och HappyCarbo är Vallisneria lite extra känsligt för jämfört med många andra växter.

Köper man Vallisneria i butik är det inte ovanligt att de är svåra att få igång, inte nog med att butiker oftast inte har näring nog åt växterna i sina akvarier, en del kommersiella odlare kapar av det mesta av rötterna innan de skickar växterna, och då kan det vara nära nog omöjligt att få dom att överleva.

Vallisneria spiralis, vanlig vallisneria. Den här arten har upp till över en meter långa raka blad som brukar vara ca en centimeter breda. Arten misstas ofta för jättevallisneria, och artnamnet ”spiralis” gör att många tror att det namnet hör till skruvvallisneria, men det är blomstängeln som är spiralformad som ger arten dess namn.

Vallisneria spiralis ‘tiger’. Samma art som vanlig vallisneria, den största skillnaden är att ‘tiger’ har lite mörk mönstring på bladen.

Vallisneria americana ‘gigantea’ Jättevallisneria, den riktiga jättevallisnerian brukar få blad som är upp till runt 3cm breda och upp till ett par meter långa. Jättevallisnerian lämpar sig mycket bra får stora akvarier där man har fisk som gör det lite svårt att ha andra växter, kanske något mer krävande än Vallisneria spiralis, men ett väletablerat bestånd av jättevallisneria tål lite tuffare fiskar om de något högre kraven på ljus uppfylls.

Vallisneria americana ‘mini twister’  är en av vallisneriorna med skruvade blad, den blir oftast inte mer än 30cm hög. Med starkt ljus kan den hålla sig under 10cm höjd, och kan då användas som bottentäckare i stora akvarier. Ju starkare ljus desto mer intensivt skruvade blir dessutom bladen.

Vallisneria nana, en i hobbyn ganska ny art som har raka smala blad, längden på bladen varierar precis som för alla andra Vallisnerior främst med ljusintensiteten, och i akvarier brukar Vallisneria nana få 30 till 80 cm långa blad, men i naturen är de ofta betydligt kortare än 30cm, och det är säkert möjligt att återskapa i akvarium som står i söderfönster utan skuggning.

Leave a Reply