Shinnersia rivularis – Mexikanskt eklöv

En av de mest förbisedda nybörjarväxterna, Shinnersians mest utmärkande egenskap är att den kan växa väldigt snabbt, väldigt få akvarieväxter platsar ens i samma liga som Shinnersia i förmåga att växa snabbt. Extremt snabb tillväxt och de för snabbväxande arter ovanligt stora bladen kräver däremot ganska bra med ljus och i alla fall lite näring för att utvecklas. I svagt ljus kan Shinnersia bli förvånansvärt lik den mycket mer kända Hygrophila polysperma.

Att Shinnersia kan växa extremt snabbt i goda förhållanden, men även ganska bra i måttligt med ljus gör att den renar vattnet bra, till fördel för fiskarna och eventuella andra djur, och för akvaristen, som får mindre risk för alginvasioner. Tyvärr delar den en nackdel med de flesta andra snabväxande akvarieväxter, och det är att den måste i alla fall lite näring, det innebär att man behöver tillsätta näring om man har ett helt nystartat eller nyrengjort akvarium. Att tillsätta akvarieväxtnäring rekommenderas förvisso alltid när man har växter, och är inte särskilt dyrt eller krångligt men det har inte ”slagit igenom” ordentligt än som standard att rekommendera nybörjare än. Akvariebutiker använder sällan akvarieväxtnäring, de använder oftast den uråldriga principen med att försöka hålla så lite näring som möjligt i vattnet för att minska risken för alger. Det medför att de ofta har svårt att hålla de för hobbyisterna riktigt praktiska arterna som exempelvis Shinnersia i lager.

Förökning av Shinnersia är enkel, eftersom det är en stjälkväxt måste man själv ta skotten och plantera ner, man kan använda toppskott, sidoskott, stambitar med några bladpar på. Om stambitarna man använder inte redan har utvecklat sidoskott kan det ta upp till några veckor innan de utvecklat det så att de har toppar som kan forsätta växa, men sen är tillväxten i full gång som vanligt.

Utomhus i näringsrik damm kan tillväxten bli riktigt brutal, starkt ljus gör att den kan växa upp över vattenytan, och med stöd av varandra kan stjälkarna ibland bilda väldigt massiva bestånd. Fiskar som Koi och hungriga/stora guldfiskar äter Shinnersia om de kommer åt, så vill man etablera arten i damm med sådana fiskar måste man skydda den från att bli uppäten, iaf tills det är så mycket av den att hårt betande inte gör så mycket. Angående övervintring så gäller att ta in Shinnersia, huruvida den som frö eller i vilande tillstånd skulle kunna övervintra i Sverige är tveksamt. Men den vanliga regeln gäller att inte föra ut den eller något annat i naturliga vatten som inte hör hemma där, eller har haft kontakt med något från något annat vatten. Shinnersia i sig är alltså definitivt inte konkurrenskraftig nog i naturliga vatten i vårt fruktansvärda klimat att göra någon nämnvärd skada i sig, men det finns en liten risk att få med sjukdomar/parasiter från akvariet/dammen med den, och den risken ska man inte ta.

Shinnersia kan fungera alldeles utmärkt som krukväxt i en vas, tät kruka eller balkonglåda med näringsrikt vatten eller riktigt fuktig jord. Särskilt sommartid då luften är lite fuktigare och det finns mer solljus att tillgå kan den snabbt bilda mycket täta frodiga bestånd. Blommorna är inte mycket att hurra över, upp till ca en centimeter stora blomsamlingar, och i bästa, sällsynta fall några stycken samtidigt på en planta.

Leave a Reply