Riccia fluitans

Riccia fluitans, kallas ibland gaffelmossa eller dammlevermossa på svenska, men i akvariesammanhang kallar man den oftast för riccia helt enkelt. Riccia fluitans är en kosmopolit, vilket innebär att den finns spridd över hela jorden, den finns även i svensk natur.

Ricca flyter naturligt, och i ytan ställer den inga stora krav på stark belysning, den är ju så nära belysningen att den träffas av ganska starkt ljus ändå om den är under ljuskällan. Flytandes i ytan kan den även få koldioxid från luften om det som så ofta är en begränsande faktor i akvarievattnet.

Att den finns över hela världen och är ganska lätt att få att trivas och växa bra har gjort att det är en klassisk akvarieväxt, men den var länge mer av en nyttoväxt som skydd för små yngel som håller sig vid vattenytan exempelvis, ja och som vattenrenare/syresättare. Värdet för Riccia som prydnad ansågs allmänt högst begränsat ända tills Takashi Amano  gjorde känt för akvarister i hela världen att man kan fästa riccia på stenar och andra saker på botten och få riccian att växa där och skapa ganska häftiga visuella effekter med massor av syrebubblor på sig, förutsatt att man har starkt ljus och tillsätter extra CO2.

Självklart är det en del pyssel att hålla riccia nere vid botten, den kommer ju inte så nära belysningen att den klarar sig med medioker belysning längre, och den kan inte nyttja CO2 från luften om den växer nära botten. Dessutom har den ingen egen “drift” att hålla sig kvar, så om den får växa som den vill växer den uppåt och skuggar de delar som man fäst den med tills de dör, och sen lossnar det som vuxit till och flyter upp. Klipper man regelbundet  fastbunden riccia som växer på botten i riktigt starkt ljus kan man hålla den där mycket längre, men det är som sagt ganska pyssligt.

I lek och yngelakvarier som flytväxt är däremot riccia mycket praktisk på flera sätt. Det mest uppenbara är ju att små yngel kan gömma sig i riccian. Den bildar även som alla andra växter syre och renar vattnet, men det är ju inte unikt. Det bor ofta mycket små harmlösa “kryp” inne i riccian, som  utgör extrafoder för små yngel. Fiskar som bygger skumbon så som guramis och kampfiskar använder gärna riccia i boet.

 

 

Leave a Reply