Persicaria sp. “kawagoeanum”

Persicaria sp. “kawagoeanum”, tidigare känd som Polygonum sp. “kawagoeanum”

En ganska ovanlig men riktigt snygg akvarieväxt.

kawa2Ovanlig och snygg, den kombinationen brukar innebära att arten är svår att hålla i akvarium, men P. kawagoeanum är inte särskilt svår, en förklaring till att en är ovanlig är att den är relativt ny i hobbyn.

Sen är det väl så att kawagoeanum inte klassar in bland de allra mest lättskötta akvarieväxterna, och som med de flesta andra växter brukar den bli snyggare med starkt ljus och CO2-tillskott. Men den ger med sitt lite annorlunda utseende omväxling även om den inte är som kan bli som snyggast.

Efter lite tillvänjning är den lättodlad ovanför vattnet också, så kallad emers odling. Sommartid funkar den alldeles utmärkt som vanlig krukväxt både ute och inne, vintertid blir det för kallt för den ute, och rumsluften blir lite väl torr för den inne. Skott från emerst odlade exemplar kan man plantera i akvariet, de brukar ta sig och växa på som om inget hade hänt.

Att föröka kawagoeanum gör man alltså normalt som med andra stängelväxter genom att klippa av långa exemplar i kortare bitar och plantera bitarna. Arten blommar relativt lätt ovanför vattenytan, men jag har inte provat att ta hand om några frön.

Leave a Reply