Neptunia oleracea – Vattenmimosa, Vatten-rör-mig-ej.

Vattenmimosan är en klart speciell akvarieväxt, främst för att den viker ihop bladen när man petar på den, men även bortsett från det är den klart märklig med sitt annorlunda utseende och konstiga vita flytorgan.

Tyvärr är den inte alltid helt lätt att få att trivas, den gillar starkt ljus och näringsrikt vatten, den behöver några extra centimeter luftspalt ovanför vattenytan än vad många akvarier har. Vattenmimosa verkar också något känslig för om man har ett stort antal algätare som inte drar sig för att gnaga på flytande växter.

Egentligen är det inga extrema krav den ställer, men det kan vara lätt hänt att man missar något eller trots allt har svårt att uppfylla något av kraven tillräckligt.

Rötterna som ofta skiftar i nyanser från rosa via rött till lila är ett speciellt inslag i akvaret redan de. Stjälken, som håller sig längs med,  i eller nära ytan där plantan växer, med tiden tappar plantorna ofta sina äldsta blad, men stammen brukar bli kvar, och rötterna fortsätter att utvecklas. Så man kan ha ymniga rosa-lila rotbuskage i ena sidan av akvariet och de bladbärande delarna med sina flytorgan och mycket kortare rötter i andra sidan av akvariet.

 

Det känns lite märkligt att det är befogat med ett filmklipp i en beskrivning av en akvarieväxt, men så är det ju:

 

 

 

 

Leave a Reply