Najas guadalupensis – Guppygräs


najas
Guppygräs är en ganska speceiell alvarieväxt, den är mycket spröd, så den går av lätt. Den ställer inga nämnvärda krav på ljus, eller något annat heller vad jag märkt. Skillnaden mellan om guppygräs får leva i mycket svagt ljus eller mycket stakt ljus är främst hur fort det växer, men färgen kan också variera ganska kraftigt från ljust grön till mörkgrön med lila nyanser, den kan också ha bruna nyanser om den är mycket starkt skuggad, men det ska vara extremt mörkt för att den ska dö av ljusbrist.

Stammarna på guppygräs grenar sig ofta lätt, särskilt i starkt ljus. Det i kombinaton med att den vare sig växer mot ljuset särskilt målmedvetet och att den inte har stark flytkraft och att den rotar sig spontant lätt gör att den ofta bildar täta buskage av sig självt. Trots det ser jag arten mer som en nyttoväxt än en prydnadsväxt eftersom det inte alltid är så lätt att få prydliga buskage där man vill ha dom.

När man odlar fisk eller räkor kan den vara mycket praktisk, dels som skydd för rom eller yngel och dels för att den renar vattnet någorlunda även i ganska klent ljus. Det är säkert på grund av att det är lätt att få buskage för guppy-yngel att gömma sig i som den fått sitt populärnamn.

 

 

Leave a Reply