Ludwigia repens

En av de mest lättskötta röda akvarieväxterna, men, hur röda de är varierar ganska mycket med vilken ‘variant’ det är och hur starkt ljus de får. Att de får god tillgång till järn är också viktigt för att utveckla den röda färgen så bra som möjligt, men järn finns ju i princip i all akvarieväxtnäring.

Ludwigia repens är en stjälkväxt som växer hyggligt fort, inte särskilt betungande, men en återkommande syssla att klippa ner den på höjden, och då kan man passa på att föröka den eftersom toppskotten, sidoskotten och även bitar av stammen med några blad på kan planteras i botten, och bildar normalt sett nya plantor.

Om det finns utrymme ovanför vattenytan kan man om man vill låta den växa upp över ytan, kan vara värt att komma ihåg att inte låta den skugga andra växter för mycket bara, i starkt ljus kan Ludwigia repens förgrena sig mycket och bilda väldigt täta bestånd.

För att vara stjälkväxt kan Ludwigia repens få mycket omfattande rotsystem, och stjälkarna är ovanligt hårda, det är helt klart mer bekvämt att använda sax när man kapar stammarna, även om man är van att göra det med naglarna, som är bekvämt med många andra akvarie-stjälkväxter. En vass sax är egentligen alltid att föredra för växtens del, framför att knipsa av växter med naglarna, även om det för många andra arter är av mindre betydelse vad man väljer.

Om man är duktig på att hålla sina krukväxter vattnade kan Ludwigia repens vara en alldeles utmärkt krukväxt på sommaren, den får då ofta ett krypande, eller hängande växtsätt, och rödfärgningen blir lätt bra om den får solljus.

Leave a Reply