Eichhornia crassipes – Vattenhyacint

Vattenhyacinten är en växt som är världsberömd för sitt utseende, snabba tillväxt och vattenrenande förmåga. Tyvärr passar den inte i alla akvarier eftersom den har några ofrånkomliga krav.

Det första kravet vattenhyacinten har är att den måste ha utrymme ovanför vattenytan, små exemplar kan klara sig med en knapp decimeter, men små exemplar som trivs blir snabbt stora exemplar, och det är en balansgång att hålla vattenhyacinter låga och samtidigt hålla dom levande i det långa loppet. Vattenhyacinter som hålls små genom dåliga förhållanden tappar dessutom mycket av sina utmärkande egenskaper.

Nästa krav är starkt ljus, har man dubbla lysrör kan vattenhyacinter fungera hyggligt om man ser till att de befinner sig rakt under rören och inte flyter in i mörkare områden i akvariet. Blomning ska man inte räkna med om de bara får ljus från två lysrör, även om det kanske inte är helt omöjligt med moderna lysrör och bra reflektorer. Fullt solljus är inget problem för vattenhyacinter, de älskar det.

Det sista stora kravet vattenhyacinter har är näring, det behöver inte vara extremt mycket, men de slutar i princip att växa, och kan börja tyna bort om det är väldigt ont om näring. Lyckligtvis behöver det inte vara någon dyr eller krånglig specialnäring, utan det räcker gott om man har mycket fisk som man matar ordentligt. Vattenhyacintens rotsystem kan bli mycket kompakt och utgör en lämplig plats för nedbrytningsbakterier, så att vattenhyacinter för levande filter som många gör med växter generellt är sant i dimension till jämfört med andra växter. Detta gör alltså inte bara vattnet renare, det gör också att vattenhyacinter kan konkurrera lite extra bra mot alger.

Leave a Reply