Theodoxus fluviatilis – Båtsnäcka

Båtsnäckan är en liten, upp till runt en centimeter lång snäckart, som till skillnad från de flesta andra små snäckor förökar sig i ganska maklig takt. De är för sin storlek ganska bra på att äta alger, som de helst skrapar från hårda ytor, så som akvarieglaset och stenar.

Trots att det är en praktisk art är den mycket ovanlig i akvarier. Förutom att den förökar sig relativt långsamt äter ganska hårda alger från glasen, och till skillnad från sina närmsta släktingar som är vanligare i akvarier är båtsnäckan en rent sötvattenslevande art, som är lätt att få att trivas och är inte rymningsbenägen.

Färgen och mönstret på skalen kan variera ganska mycket, och de är ofta ganska snygga, även om man måste komma nära för att se det.

Äggen läggs som typ millimeterstora små, vita, lite tillplattade “kulor”. Ur varje “kula” kommer så småning om en enda unge. De lägger helst äggen lite undanskymt, så man slipper att få framrutan på akvariet prickig av dom, om man inte har saker som står lutade mot glaset, och då stör ju knappast äggen heller.

 

Leave a Reply