Myten om posthornssnäckans skal.

Av någon anledning florerar det en myt om att posthornssnäckors skal inte består av kalk, utan att de skulle bestå av protein. Nu är det så att snäckors skal består av kalk till allra största delen, upp till ett par procent består av protein, det gäller såväl posthornssnäckor som andra snäckor.

För att åskådliggöra detta gjörde jag ett litet experiment med två tomma snäckskal, ett från en posthornssnäcka och ett från sandsnäcka. Båda skalen placerades i vatten med citronsyra.

Till en början visar inte något av skalen något anmärkningsvärt.

Till en början visar inte något av skalen något anmärkningsvärt.

 

Efter en stund hade det bildats bubblor inuti på och runt skalen, som som det gör när man lägger kalkföremål i syra.

Efter en stund hade det bildats bubblor inuti på och runt skalen, som som det gör när man lägger kalkföremål i syra.

 

Efter några timmar återstod bara den tunna hinnan av protein från skalen av båda arterna.

Efter några timmar återstod bara tunna hinnor av skalen från båda arterna.

 

Efteråt torkade jag resten efter posthornssnäckans skal, det blev inte mycket mer än en smutsfläck. Jag skrapade ihop resterna för att försöka väga dom, men min våg väger inte mindre än 0,01 gram, så den gav inte utslag.

Snäckors skal inklusive posthornssnäckors, består alltså nästan uteslutande av kalk.

 

 

 

 

 

Leave a Reply