Anentome helena – Rovsnäcka

Anentome helena, eller rovsnäckor, kom som en väldignelse till akvariehobbyn ganska nyligen och fyller verkligen en funktion; den äter oönskade snäckor i akvariet. Ja, den äter alla snäckor den rår på, så man kan inte ha den med snäckor man vill ha kvar.

Det varierar ganska kraftigt hur snabbt rovsnäckor kan utrota andra arter, naturligtvis skiljer det beroende på hur stor snäckinvasion man har och hur många rovsnäckor man har. Men det skiljer också på vilket art man vill bli av med.

Snabbast brukar posthornssnäckor gå åt. Physa sp.minskar även snabbt i antal, särskilt de stora individerna, men de kan föröka sig som riktigt små, så det kan vara svårt att få dom helt utrotade. Malayanska sandsnäckor verkar rovsnäckorna i princip strunta i så länge de hittar posthornssnäckor då och då, men rovssnäckorna kan utrota sandsnäckor ockå, det tar bara längre tid.

Den stora fördelen med rovsnäckor jämfört med i princip allt annat som använts mot snäckinvasioner är att de inte är stora busar. De kan ge sig på räkor i sällsynta fall, så har man väldigt exklusiva räkor får man väl plocka snäckorna själv. Snäckgift rekommenderar jag verkligen inte, dels är det farligt för bland annat räkor, men en snäckinvasion som giftdödas kan även förstöra vattenkvaltieten.

Rovsnäckor är av beskedlig storlek på upp till strax över 2 cm långt skal, på gott och ont, den är ingen stor buse, men den är snygg så det hade varit roligt om den varit större.

Normalt skaffar man ett gäng rovsnäckor, med tanke på att de är så små blir det självklart att de inte kan äta hur mycket andra snäckor som helst. I stora akvarier med svår snäckinvasion kan det dröja tills rovsnäckorna kommit igång med att föröka sig innan man når resultat.

Jo förökning, den vanligaste frågan, får man inte en ny invasion, av rovsnäckor? Det enkla svaret är nej. Rovsnäckor kan föröka sig, men de gör det väldigt långsamt jämfört med “ohyressnäkorna”. Självklart kan rovsnäckorna också bli många med tiden, men det är ju en eftertraktad art som inte är svår att sälja.

Gör inte snäckor i akvariet nytta då? Jo, visst, men det finns ju roligare snäckor än vildfärgade posthornssnäckor, Physa och sandsnäckor. När tråksnäckorna är borta kan man ta bort rovsnäckorna och skaffa rosa posthornssnäckor, båtsnäckor eller något annat roligt.

Är det inte så enkelt att man matar för mycket om man får för mycket snäckor i akvariet? Det enkla svaret är återigen nej, och det längre svaret är: oftast inte. Det är en gammal myt. Ska man svälta ner en population skräpsnäckor är det stor risk att fiskarna också svälter, även om de inte dör av svält så kan de bli undernärda och bli känsliga för sjukdomar och annat.

Leave a Reply