Rötter i akvariet

Jag har en rot, kan jag stoppa den i akvariet? -Ja, om den får plats, men det finns många saker som kan vara bra att veta.

Det är olika på olika rötter, det beror på vad det är för rot, vilket skick roten är i, hur stor den är, hur stort akvarium man har osv.

Alla rötter kan läcka olika ämnen, både bra och dåliga ämnen, om de är bra eller dåliga är bra beror i vissa fall på det enskilda akvariet, och hur mycket det är.

Typiskt för alla rötter är de färgar vattnet och sänker pH, om det är positivt eller negativt beror på det enskilda fallet, en del vill ha lite ”humusfärgat” vatten i akvariet, och en del vill ha ett lite lägre pH än vad det blir utan rötter. Hur stor effekten blir varierar väldigt mycket beroende på vad det är för rot och hur stor den är, hur mycket vatten effekten späds på osv, det är inte ens säkert att effekten märks. Vissa av rötterna som säljs i akvariebutiker brukar ge väldigt lite av dessa effekter, de flesta akvarister märker inte ens effekterna av rätt sorters rötter även om de skaffar ganska mycket i förhållande till akvariets storlek. Förhoppningsvis kan akvariebutikspersonalen ge råd efter dina önskemål. Med rötter man hittar i naturen är det mer av ett lotteri, de kan färga vattnet och eller sänka pH mycket eller lite, vissa träslag innehåller mer ämnen som kan läcka ut i akvarievattnet, färska rötter från barrträd är exempelvis lämpligast att helt låta bli.

Behandling av rötter innan man stoppar dom i akvariet: Om roten sjunker, inte är smutsig och inte kommer direkt från något vatten som kan innehålla fisksjukdomar, parasiter eller andra vattenorganismer som kan vara skadliga stoppar jag personligen i roten som den är. Det är extremt liten risk att en rot som inte kommer från vatten eller väldigt nära vatten ska föra med sig någon ”smitta”. Rötter köpta i butik stoppar jag ner i akvariet som de är. Om roten man har flyter kan man blötlägga den, eller om den får plats i någon kastrull koka den, om det hjälper inom rimlig tid är olika för olika rötter, kokning kan gå fortare än blötläggning. Ett annat alternativ är att tynga ner eller spänna fast roten i akvariet. Är det stark flytkraft måste man se till att roten inte kan komma loss, flyta upp och slå sönder något. Man kan naturligtvis helt enkelt låta roten flyta i akvariet och vänta på att den ska sjunka, men det kanske inte ser så bra ut, om man stör sig på det, det kan ta väldigt olika lång tid innan rötter börjar sjunka.

Jo, det händer att det börjar växa ”vitt ludd” framförallt på ”nya” rötter, växer det bara på roten är det sannolikt mikroorganismer som främst lever på näringsämnen som läcker ur roten, är det bara lite är det sällan något att bry sig om, är det mycket eller om man stör sig på det kan man ta bort det, det mesta lossnar lätt.

 

 

Leave a Reply